Kışlık Karışık Turşu Tarifi, Nasıl Yapılır?

TARİFİ BEĞENDİNİZ Mİ?
TEŞEKKÜR EDERİZ

Nohut fasulye gibi kuru bakliyatların yanında olmazsa olmaz lezzetlerden birisi de tabiki de turşu. Turşuluk bir tarif vereceğiz ki bu sizin favoriniz haline gelecek. Karışık turşu tarifi nasıl yapılır? hangi malzemeler kullanılır ve ölçüleri nelerdir? hepsi ve daha fazlası önemli püf noktaları ve ayrıntıları ile tarifimiz hemen aşağıda… Kışlık tariflerimizden karışık turşu tarifini denemenizi tavsiye eder şimdiden kolaylıklar dileriz…

Kullanılan Turşuluk Malzemeler;

  • 1 adet iri lahana
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kase ayıklanmış sarımsak
  • 1 kilo havuç
  • 1 kilo kelek
  • 1 kilo yeşilli pembeli sert domates
  • 1 kilo kırmızı kapya biber
  • 1 kilo yeşil kapya biber
  • 1. 5 kilo kornişon salata
  • Yarım kilo acur
  • Yarım kilo acı veya tatlı turşuluk biber
    Diğer Malzemeler;
  • Turşuluk Kalın Tuz
  • Limon tuzu
  • Sirke
  • Şeker
  • Nohut ( İsteğe bağlı )
  • Tane Karabiber (İsteğe bağlı )

✔NOT; Diğer Malzemelerin Ayrıntıları Tarif İçinde Mevcuttur. Çünkü Susuz Ölçüsüz Tutma Garantili Harika Bir Anne Turşusudur ❤❤

Karışık Turşu Tarifi Yapılışı
Böyle turşu yapan var mı bilmiyorum. Herkesin tarifini sorduğu yemeye doyum olmayan muhteşem kütür kütür ve çok pratik tutma garantili hemde “SUSUZ” yapılan sadece kendi suyu ile olan o sebeple de bir içimlik olan Canım Anneciğimin süper karışık turşusu????

Ben uzun uzun ayrıntılı anlatacağım ki kimsenin aklında soru işareti kalmasın. Bizler sizin için yazmaya üşenmiyoruz lütfen sizde 2 dk ayırıp okumaya üşenmeyin??
İnce ayrıntısına kadar yazdığıma bakmayın yapımı pratik. Ben kullandığım malzemeleri yazdım siz istediğiniz malzemeleri ekleyip çıkarabilirsiniz.
Öncelikle büyükçe bir leğene ihtiyacımız var. Lahana 4 e bölünür. Orta sert yeri kesilip çok iri olmayacak şekilde doğranır leğene alınır.
Üzerine iri tuzdan 2-3 dolu yemek kaşığı serpilir ve harmanlanır. Lahana çok yer kapladığı için önden tuzladım isterseniz hep birlikte de tuzlayabilirsiniz.
Sonra kelek ve domates iri küpler halinde doğranır.
Yeşil domates alırken hafif pembeli olanlarından da alın.
Havuçlar soyulup halka halka dilimlenir.
Acur ve salatalık diklemesine ortadan kesilir ve iri 2 parmak genişliğinde dilimlenir.
Yeşil ve kırmızı kapya biberler de temizlenip salatalık ve acur gibi iri iri dilim doğranır.
Turşuluk sarı biberlerde aynı doğranır.
Maydanoz demeti ( sapları da dahil) iri iri 4-5 parçaya bölünür içine atılır sarımsaklar eklenir ve tüm malzemeler iyice harmanlanır.
✔✔ Diğer Malzemeler; ?Tuzu; Kalın turşuluk tuzdan 6-7 yemek kaşığı koyup harmanlayın. Tadına bakın. Normal yiyeceğimiz kıvamdan 2-3 tık tuzlu olması gerekiyor. Ben bu ölçülere bekleme süresinden önce 9-10 yemek kaşığı iri tuz koymuş oldum.
? Şeker; Koyduğumuz tuzun 3’te 1 oranına yakın şeker koyuyoruz. Mesela ; Bu turşuya 2-3 yemek kaşığı şeker koyabilirsiniz.
? Sirke; Turşumuza su koymuyoruz kendi suyu ile olacak. Sadece sirke koyacağız. Bence sirkesi fazla olan turşu çok daha lezzetli olduğu için ben bu malzemelere (toplamda 10 kilo turşu oldu ) 1. 5 litre sirke koydum ( Fazla sirkeli seviyorum). Ama daha az yani 1 litre de koyabilirsiniz..
Yazdığım şekilde tuzu, şekeri sirkesi eklenir. 1 tepeleme tatlı kaşığı limon tuzu, 1 tepeleme tatlı kaşığı tane karabiber konulup karıştırılır.
✔✔ Bu şekilde üzeri kapatılıp 1 gece bekletilir. Arada kaşık ile karıştırılır. Diğer gün karıştırıp tuzuna bakılır. Sebzeler tuzu içine çekmiş öz ekşi suyunu salmış olacak.
Tuzu kontrol edilip yenilecek kıvamdan 2-3 tık tuzlu olacak şekilde duruma göre tuz eklemesi yapılır. Ben bu etapta 2-3 kaşık daha ekledim.
Bidona malzemeler iyice bastıra bastıra bidon yere vura vura doldurulur. İsteğe bağlı ekşimesi hızlansın diye 10 tane kadar nohut atılır.
İyice dolunca leğendeki suyu bidona doldurulur hava kabarcıkları çıksın boşluklar dolsun diye sallatıp yere vurulur ağzına kadar doldurulur. Benim 10 kilo turşu çıktı bidon tam doldu kendi suyuda fazla fazla yetti.
Eğer yetmez ise tuzlu su ile tamamlayarak kapağı kapatıp alt üst edebilirsiniz.
Ağzı sıkıca kapatılır ve çok serin karanlık yerde olmaya bırakılır. Eylül ayındayız havalar soğumaya başladı.Turşu da soğuğu biraz yemesi lazım. Soğuğu yesin biraz beklesin ki iyice lezzetlensin. 10-15 günde turşu olur ama turşu bekledikçe özleşir ekşir lezzetlenir. O sebeple ben 1 ay asla açmam lezzetlenip tam olmasını beklerim..
?NOT; Bu şekilde istediğiniz kadar malzeme ile istediğiniz kadar turşu yapabilirsiniz. Gayet kolay ve pratik. Bidon içinde kendi suyunu salıp taşmasını, bidon içinde selkimesini beklemeye dışardan ekstra su eklemesine de gerek kalmıyor tamamen kendi suyu ile ekşiyip oluyor. Benim sunum resminde ki turşum geçen yıla ait. Küçük bidonda yazın buzdolabında beklediği için hala yeni yapılmış gibi kütür kütür ve taptaze hatta çok beklediği için daha harika bekledikçe nefis oluyor. Deneyeceklere kolay gelsin

Kışlık Karışık Turşu Tarifi, Nasıl Yapılır?” için 2 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.