Cezerye Tatlısı (Mersin)
TEŞEKKÜR EDERİZ
Tam anlamıyla bir kış atıştırmalığıdır. Cezerye, bilhassa Mersin, Adana bölgesinde yaygın bir tatlı çeşidi… Mersin Cezeryesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Havuç, toz şeker, ceviz ve Hindistan cevizinden imal edilir. Adını, Arapça’da havuç manasındaki (Cezer; جزر) kelimesinden alır. Rendelenen havuç evvela haşlanır. Haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzeri Hindistan cevizi ile süslenirken; içine yer fıstığı veya ceviz konulur. “Mersin cezerye neden yapılır?” diyenlere işte Mersin cezerye tarifi…
Cezerye Tatlısı (Mersin) Tarifi İçin Malzemeler
- 750 gr havuç
- 3. 5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı fındık
- 1 su bardağı ceviz
- 1 su bardağı Antep fıstığı
- 1 su bardağından az su (kıvama dikkat edin)
- Yarım limon suyu
Üzeri için :
- Hindistan cevizi
Cezerye Tatlısı (Mersin) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Havuçların kabuklarını soyalım, 2 yemek kaşığı toz şeker ilave edilen suda haşlayaım, sudan alarak rendeleyelim.
- Yarım limonu bir bardağa sıkalım ve üzerine suyu ilave edelim.
- Şekeri bir tencerede ocağa alalım ve hafif ateşte tahta kaşık ile karıştırarak karamelize edelim.
- Daha sonra içine rendelenmiş havuç ve sulu limon suyu ekleyelim.
- Havuçları suyunu çekinceye kadar ocakta kavuralım.
- Ocaktan aldıktan sonra içerisine fındık, fıstık ve cevizi bütün olarak ekleyip iyice karıştıralım. (Bu tarifte dövülmüş olarak eklendi )
- Karışımı küçük borcama yayalım. İyice soğutulduktan sonra üzerine bol hindistan cevizi ekleyelim. 1 gece buzdolabında bekletelim. Afiyet olsun Cezeryenin en önemli noktası karamelize edilen şekerin renk noktasıdır. Şekerin rengi siyaha yakın koyulaşırsa cezeryenin rengi çok koyu, tadı da acımsı olur. Yanık şeker tadı hissedilir. Ayrıca havuç, az şekerli suda haşlanırsa kendi şekerini ve lezzetini suya bırakmaz, böylece cezerye daha lezzetli olur.